Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το Anti-Bullying της ημέρας

Χιλιάδες είναι οι παρόμοιες αντιδράσεις και αναρωτιέται κανείς, είναι μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος; Άνθρωποι που ξερνούν μίσος, κατάρες και απειλές με αυτόν τον τρόπο, γίνεται να είναι πραγματικά κατά του bullying; Γίνεται να ευαισθητοποιούνται επιλεκτικά σε διάφορα θέματα (κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με μωράκια και ζωάκια, παρατηρήστε το) και σε μερικά άλλα να γράφουν ατάκες τύπου 'ψόφα' και 'αυτοκτόνα λίγο' ακόμα και αν αυτός που καταριούνται είναι κάποιος έφηβος;

Πες λόγω κρίσης και της αγανάκτησης του κόσμου (αν και το φαινόμενο έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν), πες λόγω δεν ξέρω και γω, τον τελευταίο καιρό βλέπω νεύρα, πολλά νεύρα και μίσος, πολύ μίσος. Άνθρωποι στοχοποιούνται, διασύρονται, χλευάζονται με αλήτικες πρακτικές και χυδαία λεξιλόγια πίσω απ την κουκούλα της ιντερνετικής ανωνυμίας επειδή ανήκουν στο 'αντίπαλο στρατόπεδο' ή επειδή είναι 'γερμανοτσολιάδες', 'προδότες του λαού', φίλαθλοι διαφορετικής ομάδας ή γενικά 'μπάσταρδοι' έτσι χωρίς λόγο, ίσως επειδή ανέβασαν ένα βίντεο στο youtube που δεν μας άρεσε. Αυτή ακριβώς η κουλτούρα της εκδίκησης, του χλευασμού, της βίας, του τσαμπουκά είναι που γεννά φασίστες, τους μεγαλύτερους μάλιστα ασχέτως που ανήκουν πολιτικά. Το βλέπεις στα σχόλια στο youtube, το βλέπεις στο facebook, το βλέπεις στο twitter, το βλέπεις σχεδόν σε όλο το ίντερνετ. Ορκ κάθε λογής ξεχύνονται και ψάχνουν το επόμενο θύμα διαπόμπευσης. Το χειρότερο απ' όλα: αισθάνονται ότι αποδίδουν δικαιοσύνη.

Ζούμε σε μια κοινωνία που ο κόσμος έμαθε να διψά για αίμα, κρεμάλες, γκιλοτίνες, γιαουρτώματα, επεισόδια, καψίματα, δημόσια διαπόμπευση, σφαλιάρες κλπ και να αντιλαμβάνεται μόνο τέτοιες λύσεις ως πραγματική δικαιοσύνη. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μάθει να μην καταδικάζει τη βία απ όπου κι αν προέρχεται (γιατί κάτι τέτοιο είναι τελείως φλώρικο, απολιτίκ και μη σου πω και gay) και να βαφτίζει πολλές φορές το ψάρι κρέας ή τουλάχιστον να το βουλώνει για να μην υποστεί το bullying από τους οπαδούς της 'καλής' βίας. Ζούμε σε μια κοινωνία που θα κάτσει να συζητήσει στα σοβαρά και επί μέρες αν προκλήθηκε ο κουκουλοφόρος οπλισμένος οπαδός του Παναθηναικού επειδή ο Περέιρα πλησίασε την εστία. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει κάνει ήρωες κάτι τύπους σαν τον Χατζηστεφάνου ο οποίος καθημερινά ξερνάει κατάρες ενώ απειλεί και στοχοποιεί ανθρώπους απ το προφίλ του. Ζούμε σε μια κοινωνία που έμαθε πως αν κάποιος είναι ναζί, προδότης, εχθρός του λαού, πασοκ, παιδεραστής, έμπορος ναρκωτικών, βιαστής κλπ κλπ (ανάλογα που ανήκει κάθε φορά ο κατήγορος), αυτομάτως χάνει κάθε τεκμήριο αθωότητας και κάθε ατομικό δικαίωμα ενώ μεταμορφώνεται σε ζώο που του αξίζει είτε να ψοφήσει εκτός φυλακής, είτε να τον βιάζουν καθημερινά εντός 'μπας και στρώσει'. Ζούμε σε μια κοινωνία που έμαθε να προσπερνάει τη βία και να ψάχνει πάντα δικαιολογίες. Ζούμε σε μια κοινωνία που έμαθε να μη σέβεται την διαφορετικότητα και να προσβάλει γιατί 'έλα μωρέ έχει πλάκα'. Όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε να ζούμε με αυτό το παγόβουνο και κάθε τρεις και λίγο να ασχολούμαστε αποκλειστικά με την κορυφή του, εννοείται πάντα απίστευτα σοκαρισμένοι, πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα εδώ πέρα απαπαπα!

Είναι δυνατόν μια κοινωνία που γεννά, εκτρέφει και διαχωρίζει τη βία, να μπορεί να αντιμετωπίσει πραγματικά το bullying. Εννοείται πως όχι.

ΥΓ: Όλα αυτά που γράφω βγάζουν κανένα νόημα; Το παλεύω πάντως. :)
ΥΓ2: Έτσι όπως πάει η κατάσταση να δείτε που θα έχουμε δράματα και από την άλλη πλευρά.

5 σχόλια:

Λάθος Ταινίες είπε...

Δεν χρειάζεται καν να μάθει ότι κάποιος είναι "κάτι", η κατηγορία από μόνη της φτάνει να ξεκινήσουν οι "καρκίνοι", και δεν χρειάζεται καν να κατηγορήθεις για την πράξη, η κατηγορία ότι το σκέφτηκες και μόνο φτάνει. Κάποια στιγμή κάποιος αθώος θα καεί στην πυρά, θα γίνει ντόρος και θα γεμίσουν τα τάιμ λάινς κροκοδείλια δάκρυα πάλι, όπως τώρα που πέθανε ο Σποκ.
Μία είναι η λύση, σταματήστε επιτέλους να βλέπετε ταινίες τρόμου και να ακούτε χέβι μέταλ, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβετε ότι έτσι μας πολεμάνε οι Ιλουμινάτι;

mahler76 είπε...

Παρά βγάζεις νόημα. Ανησυχώ.

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Μετά τις τόσες κατάρες για ψόφο και βασανιστήρια είναι νομίζω ότι πιο σοβαρό έχω διαβάσει.

xray είπε...

Η πιο σοβαρή προσέγγιση που έχει γίνει στο φαινόμενο. Ο όχλος όμως δεν έχει αυτιά.

Ανώνυμος είπε...

Ζούμε σε μια κοινωνία προσεκτικά ντυμένων και καλλωπισμένων αγγέλων. Η υποκρισία στο μεγαλείο τους. Με σημαία μια θρησκεία, ένα κόμμα, μια ιδέα, μια μάρκα τρέχουμε να ισοπεδώσουμε κάθε τι διαφορετικό. Στη πραγματικότητα δεν έχουμε καμιά διαφορά με τους θεατές των μονομαχιών στο Κολλοσαίο. Εθισμένοι στη βία, λεκτική και υλική, ψυχαναγκαζόμαστε να επιβάλουμε το αρρωστημένο μας εγωισμό στους άλλους.

Βαρέθηκα τη πόλη και τους ανθρώπους, τα δίκτυα και τη μαζική εξημέρωση/καθοδήγηση των μαζών. Πάω να φωτογραφίσω μερικά λουλούδια πριν φύγει η Ανοιξη.
Φιλιά!